Zdenac Forum
Latest topics
Like/Tweet/+1
Ukupno je: 115 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 115 gostiju. :: 1 Bot/
Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 506, dana ned stu 12, 2017 9:27 pm.
Statistics
Registriranih korisnika/ca: 107.Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: nb4001.
Ukupno postova: 436. in 326 subjects
Pretraľnik
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Zdenac on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of Zdenac Forum - Veliki & Mali Zdenci on your social bookmarking website
Žarulje za kučanstvo - istine i zablude o štednim žaruljama
Zdenac Forum - Veliki & Mali Zdenci :: Energija - Kako ju trošiti, čuvati, štedjeti :: Električna energija
Stranica 1 / 1.
Žarulje za kučanstvo - istine i zablude o štednim žaruljama
Kada pokušavamo uštedjeti nešto električne energije, najprije to pokušavamo na žaruljama. Proteklih godina su se probile tzv. štedne žarulje. Razlog je naravno, dosta manja potrošnja energije. Štedna žarulja od 12-15 wata, daje svjetlosti kao klasična, od 60wata, što je oko 4-5 puta manja potrošnja i dugoročno se sigurno isplati. Štedna žarulja, je u stvari folurescentna sijalica prilagođena, na klasično E27 grlo, kakvo koristimo u domačinstvu. Još jedan od razloga zašto izbaciti iz upotrebe klasične žarulje je i taj što će se postepeno u slijedećih par godina u EU,pa tako i kod nas, potpuno povući iz upotrebe klasične žarulje, najprije one veće snage, a onda i sve ostale. ALI, to nije cijela istina o štednim žaruljama....
Odličan članak o flourescentnim sijalicama imate ovdje:
Zdrava Krava - Link o štednim žaruljama
http://www.uho.hr/media/istine%20i%20zablude%20o%20stedljivim%20sijalicama.pdf
Ja osobno ne volim previše te štedne i fluo sijalice.
Razlog je:
-dosta lošija kvaliteta svjetlosti,
-imaju u sebi više otrovnih supstanci i materijala (živa, arsen..)
-elektronika u njima ne podnosi baš previše visoke temperature i česta paljenja
-elektromagnetno zračenje je višestruko veće, nego kod klasičnih žarulja
-punu snagu (svjetlost) dostižu tek za 30-60 sekundi, te iritiraju pri kračim boravcima u prostorijama
- neadekvatane su u stambenim prostorima za duži boravak, zbog mogućeg stvaranja neprijatne atmosfere u prostoriji, izobličenja boje ljudske kože, boja materijala u enterijeru, hrane, odeće i sl.
-i ono što je po meni najopasnije: povečavaju opasnost od obolijevanja raka dojke kod žena za otprilike 30%
Dio sljedečeg članka sam preuzeo i prilagodio iz višlje datog linka.
Na žalost, sve je više studija koje to dokazuju. Nekoliko studija sprovedeno je kako bi se potvrdila veza između rada u noćnim smjenama (pod fluorescentnim svetlom) i povećane učestalosti pojave raka dojke kod žena. Studija sprovedena u Danskoj (J.Hansen, “Epidemiology” No. 12, pp. 74-77, 2001), kao i neke kasnije studije, dokazale su da žene koje u noćnim smenama imaju veću stopu oboljevanja od raka dojke (i do 30%!!!)
Indikativno je da su fluorescentni izvori, pogotovo neutralno i hladno bjele svjetlosti, problematični za učestalo korišćenje u domovima tokom večernjih i noćnih sati!!!
Energetski skokovi u plavom djelu spektra fluorescentnih izvora (čak i toplo bjele svjetlosti) utiču na hormonski disbalans u ljudskom organizmu, obzirom da sekrecija melatonina i serotonina, hormona koji reguliraju čovjekov cirkadijalni ritam (noćno-dnevni biološki sat), zavisi od signala iz očnih receptora za plavu svjetlost. Melatonin ima onkostatični efekat, a njegova sekrecija se inhibira kada se u oku detektira svjetlost sa izraženom plavom spektralnom komponentom. Jednostavnije rečeno, iako je noć, organizam dobija “poruku” da je dan, te pojačava lučenje “dnevnih” hormona (melatonina, kortizola-hormona stresa itd)
Da skratim, fluo i štedne žarulje najviše štete ženama, u večernjim satima.
I što sad? Vratiti se na "zdravije" klasične ili ostati na ovim štenim??
Pokušat ću dati par riješenja i savjeta....
Ako ne želite ili ne možete trošiti pono novaca, na skuplja riješenja, koja ću opisivati kasnije, najbolje si u dnevni boravak vratite klasične žarulje od bar 60 wata, dok za hodnike, predsoblja, kupaone,vanjske rasvjete i sl, gdje ne provodite toliko vremena stavite štedne.
Ipak je zdravlje najvažnije, i nikakva ušteda vam ne pomaže, ako nemate zdravlja.
Postoji i nešto skuplje riješenje, a to su žarulje s led diodama.
Imaju i dobrih i loših strana:
Loše strane:
-cijena (skuplje su od klasičnih štednih 2-3 puta)
-trenutno ih nećete naći masovno na tržištu ( ja sam ih ipak pronašao )
---no ima ih nešto na njuškalu i u specijaliziranim trgovinama
Dobre strane:
-puno manje imaju štenih i otrovnih supstanci (zapravo, skoro da i nemaju)
-bez UV i IR zračenja, ne sadrži olovo, živu i druge elemente zagađenja
-svjetlost je stabilna i ne treperi kao kod fluo sijalica, te vam se oči neće zamarati kao kod fluo sijalica, i manje će vas "boliti glava"
-još manja potrošnja od štednih žarulja (troše od 2-7 wata, one koje trebamo u kučanstvu)
-zagrijavanje je stvarno minimalno i ljeti su višestruko bolje od klasičnih i štednih fluo žarulja
-samo da naglasim, da upravo sada tipkam pod jednom takvom, led žaruljom, koja troši 2,5 wata, a 1 sat je iza ponoći!!!
No ima još nekoliko stvari koje morate znati o led sijalicama , ako se odlućite za njih.
Prva je ta da ih ima više vrsta. Najjeftinije su one s klasičnim, malim okruglim led dioadama, evo slike:
http://nopliz.com/images/108_led.jpg
No, te imaju jednu manu, a to je što ne trpe dogotrajan rad. Ako su upaljene više od cca 10 sati bez prestanka, gube na lučenju svjetlosti, tj, slabije svijetle, a česta su i pregorijevanja, te bi ih trebalo gasiti povremeno da se "odmore".
Riješenje su sijalice s novom generacijom led dioda tzv. SMD led dioda.
Evo slike kao ta led dioda novije generacije izgleda:
http://ucables.com/img/extra/BRIGHT-8W-E27-LED-SMD-R296923-0.jpg
Jedna SMD dioda mijenja oko 7 klasičnih led dioda, te ih treba manje za istu jačinu svjetlosti, te još manje troše nego klasične led diode,,
Ja upravo koristim nekoliko žarulja s SMD led diodama. i za sada sam više nego zadovoljan.
Smd diode nemaju problema s zamorom tijekom dugotrajnog rada te su dugotrajnije.
Nijansu su skuplje od sijalica s klasičnim led diodama, no cijene padaju svakim danom.
Da se naći žarulja koja je ekvivalent klasičnoj od 60 wata za nekih 50-60 kuna, dok su cijene na njuškalu i specijaliziranim trgovinama od 100 do 200 kuna.
Postoje još novije i jače led diode, no o njima neki drugi put, jer se još ne koriste previše za kučnu rasvjetu.
To je to za sada. Kada nabavim, još nekoliko jačih SMd led sijalica, javim i napišem kako se ponašaju, te koliko se isplate.
Nadam se da sam pomogao da lakše odaberete sijalice, i uštedite nešto struje.
Pozdrav
Odličan članak o flourescentnim sijalicama imate ovdje:
Zdrava Krava - Link o štednim žaruljama
http://www.uho.hr/media/istine%20i%20zablude%20o%20stedljivim%20sijalicama.pdf
Ja osobno ne volim previše te štedne i fluo sijalice.
Razlog je:
-dosta lošija kvaliteta svjetlosti,
-imaju u sebi više otrovnih supstanci i materijala (živa, arsen..)
-elektronika u njima ne podnosi baš previše visoke temperature i česta paljenja
-elektromagnetno zračenje je višestruko veće, nego kod klasičnih žarulja
-punu snagu (svjetlost) dostižu tek za 30-60 sekundi, te iritiraju pri kračim boravcima u prostorijama
- neadekvatane su u stambenim prostorima za duži boravak, zbog mogućeg stvaranja neprijatne atmosfere u prostoriji, izobličenja boje ljudske kože, boja materijala u enterijeru, hrane, odeće i sl.
-i ono što je po meni najopasnije: povečavaju opasnost od obolijevanja raka dojke kod žena za otprilike 30%
Dio sljedečeg članka sam preuzeo i prilagodio iz višlje datog linka.
Na žalost, sve je više studija koje to dokazuju. Nekoliko studija sprovedeno je kako bi se potvrdila veza između rada u noćnim smjenama (pod fluorescentnim svetlom) i povećane učestalosti pojave raka dojke kod žena. Studija sprovedena u Danskoj (J.Hansen, “Epidemiology” No. 12, pp. 74-77, 2001), kao i neke kasnije studije, dokazale su da žene koje u noćnim smenama imaju veću stopu oboljevanja od raka dojke (i do 30%!!!)
Indikativno je da su fluorescentni izvori, pogotovo neutralno i hladno bjele svjetlosti, problematični za učestalo korišćenje u domovima tokom večernjih i noćnih sati!!!
Energetski skokovi u plavom djelu spektra fluorescentnih izvora (čak i toplo bjele svjetlosti) utiču na hormonski disbalans u ljudskom organizmu, obzirom da sekrecija melatonina i serotonina, hormona koji reguliraju čovjekov cirkadijalni ritam (noćno-dnevni biološki sat), zavisi od signala iz očnih receptora za plavu svjetlost. Melatonin ima onkostatični efekat, a njegova sekrecija se inhibira kada se u oku detektira svjetlost sa izraženom plavom spektralnom komponentom. Jednostavnije rečeno, iako je noć, organizam dobija “poruku” da je dan, te pojačava lučenje “dnevnih” hormona (melatonina, kortizola-hormona stresa itd)
Da skratim, fluo i štedne žarulje najviše štete ženama, u večernjim satima.
I što sad? Vratiti se na "zdravije" klasične ili ostati na ovim štenim??
Pokušat ću dati par riješenja i savjeta....
Ako ne želite ili ne možete trošiti pono novaca, na skuplja riješenja, koja ću opisivati kasnije, najbolje si u dnevni boravak vratite klasične žarulje od bar 60 wata, dok za hodnike, predsoblja, kupaone,vanjske rasvjete i sl, gdje ne provodite toliko vremena stavite štedne.
Ipak je zdravlje najvažnije, i nikakva ušteda vam ne pomaže, ako nemate zdravlja.
Postoji i nešto skuplje riješenje, a to su žarulje s led diodama.
Imaju i dobrih i loših strana:
Loše strane:
-cijena (skuplje su od klasičnih štednih 2-3 puta)
-trenutno ih nećete naći masovno na tržištu ( ja sam ih ipak pronašao )
---no ima ih nešto na njuškalu i u specijaliziranim trgovinama
Dobre strane:
-puno manje imaju štenih i otrovnih supstanci (zapravo, skoro da i nemaju)
-bez UV i IR zračenja, ne sadrži olovo, živu i druge elemente zagađenja
-svjetlost je stabilna i ne treperi kao kod fluo sijalica, te vam se oči neće zamarati kao kod fluo sijalica, i manje će vas "boliti glava"
-još manja potrošnja od štednih žarulja (troše od 2-7 wata, one koje trebamo u kučanstvu)
-zagrijavanje je stvarno minimalno i ljeti su višestruko bolje od klasičnih i štednih fluo žarulja
-samo da naglasim, da upravo sada tipkam pod jednom takvom, led žaruljom, koja troši 2,5 wata, a 1 sat je iza ponoći!!!
No ima još nekoliko stvari koje morate znati o led sijalicama , ako se odlućite za njih.
Prva je ta da ih ima više vrsta. Najjeftinije su one s klasičnim, malim okruglim led dioadama, evo slike:
http://nopliz.com/images/108_led.jpg
No, te imaju jednu manu, a to je što ne trpe dogotrajan rad. Ako su upaljene više od cca 10 sati bez prestanka, gube na lučenju svjetlosti, tj, slabije svijetle, a česta su i pregorijevanja, te bi ih trebalo gasiti povremeno da se "odmore".
Riješenje su sijalice s novom generacijom led dioda tzv. SMD led dioda.
Evo slike kao ta led dioda novije generacije izgleda:
http://ucables.com/img/extra/BRIGHT-8W-E27-LED-SMD-R296923-0.jpg
Jedna SMD dioda mijenja oko 7 klasičnih led dioda, te ih treba manje za istu jačinu svjetlosti, te još manje troše nego klasične led diode,,
Ja upravo koristim nekoliko žarulja s SMD led diodama. i za sada sam više nego zadovoljan.
Smd diode nemaju problema s zamorom tijekom dugotrajnog rada te su dugotrajnije.
Nijansu su skuplje od sijalica s klasičnim led diodama, no cijene padaju svakim danom.
Da se naći žarulja koja je ekvivalent klasičnoj od 60 wata za nekih 50-60 kuna, dok su cijene na njuškalu i specijaliziranim trgovinama od 100 do 200 kuna.
Postoje još novije i jače led diode, no o njima neki drugi put, jer se još ne koriste previše za kučnu rasvjetu.
To je to za sada. Kada nabavim, još nekoliko jačih SMd led sijalica, javim i napišem kako se ponašaju, te koliko se isplate.
Nadam se da sam pomogao da lakše odaberete sijalice, i uštedite nešto struje.
Pozdrav
Zdenac Forum - Veliki & Mali Zdenci :: Energija - Kako ju trošiti, čuvati, štedjeti :: Električna energija
Stranica 1 / 1.